donderdag, juli 25, 2024
R-Link

Updaten van ingebouwd navigatiesysteem Renault

Renault-Clio-R-LinkVia de R-link kan je makkelijk navigeren door middel van een ingebouwd navigatiesysteem van TOMTOM. Maar ook deze kaarten raken na verloop van tijd ‘out of date’. We leggen in het kort uit hoe je het ingebouwd navigatiesysteem kan updaten met nieuwe kaarten van TOMTOM.

Updaten Carminat TOMTOM via SD
Je kaarten updaten is vrij makkelijk. De meest recente modellen van Renault hebben via het R-link systeem een SD gleuf met kaart. Die SD kaart kan je makkelijk verwijderen en gebruiken via je PC om je kaarten te updaten. We gaan als volgt tewerk.

1. Verwijder de SD kaart uit het navigatiesysteem door op het kaartje te duwen.
2. Gebruik een PC of laptop die voorzien is van een SD gleuf. Heb je dat niet, gebruik dan een SD kaarreader. Steek het kaartje hier in.
3. Installeer TOMTOM HOME op je PC en maak een account aan op de pagina van TOMTOM.


Voor meer informatie omtrent het downloaden van TOMTOM HOME >>>
https://navigatieupdate.com


4. Na de installatie van het juiste softwareprogramma geeft het systeem onmiddellijk jouw mogelijke updates weer. Je kan daar verschillende updates aanvinken die dan vervolgens uitgevoerd worden. Opgelet! Ga steeds na of de updates wel compatibel zijn met jouw systeem. Dit geldt vooral voor oudere modellen.
5. Wil je enkel een nieuwe kaart installeren, ga dan terug naar het hoofdmenu van TOMTOM en kies voor ‘kaarten installeren’.
6. Het systeem geeft vervolgens de mogelijke updates weer. In de meeste gevallen zal je een nieuwe kaart moeten aankopen. De prijs ligt meestal rond de 60 euro voor een nieuwe kaart. Voor de aankoop dien je dus wel een account te hebben op TOMTOM.

"Opgelet! Elke nieuwe kaartupdate neemt meer geheugen in beslag. Slaagt de PC vast tijdens het updaten? Dan dien je mogelijk een nieuwe SD kaart aan te schaffen met meer geheugen. Delen van mappen installeren is ook steeds mogelijk."
“Opgelet! Elke nieuwe kaartupdate neemt meer geheugen in beslag. Slaat de PC vast tijdens het updaten? Dan dien je mogelijk een nieuwe SD kaart aan te schaffen met meer geheugen. Delen van mappen installeren is ook steeds mogelijk.”

7. Na het updaten van de kaarten op je SD kaart, neem je deze uit de PC en steek je de kaart opnieuw in je ingebouwd navigatiesysteem van Renault.

Update Renault navigatie via USB kaart
Het updaten van je navigatiesysteem is ook mogelijk via een USB geheugenkaart. Je geheugenkaart moet minstens 4 GB geheugen hebben.

R-link met USB kaartlezer
R-link met USB kaartlezer


1
. Plaats de USB kaart in de USB gleuf van de R-link.
2. Ga naar het hoofdmenu en kies voor ‘navigation’
3. Selecteer rechtsonderdaan ‘options’
4. Met de wijzeraanduiding, scrol je helemaal naar rechts tot je het tabje ‘Map update’ tegen komt.
5. Selecteer opnieuw ‘options’ onderaan het scherm.
6. Kies voor ‘update’
7. Selecteer ‘ja’ om de gegevens bij elkaar te zoeken. Alle data die nodig zijn voor het uitvoeren van updates worden nu op het USB kaartje gesaved. Wanneer het systeem gedaan heeft, krijg je een melding en mag je op ‘OK’ duwen. Het is nu veilig om de USB kaart te verwijderen.

warn-groot

“USB kaart nooit verwijderen tijdens het collecteren.”

warn-groot

8. Steek de USB kaart in de USB gleuf van je PC of laptop.
9. Ga naar https://renault.naviextras.com/shop/portal. Ook hier dien je een account te hebben om gebruik te maken van hun services.

Renault update center
Renault update center

10. Kies onder ‘Vragen of hulp nodig’: PC-HULPPROGRAMMA DOWNLOADEN Je kan het vergelijken met de TOMTOM HOME software. Na de installatie dien je jouw accountgegevens in te vullen.
11. Je komt in een nieuw scherm terecht. In de linker menubalk selecteer je ‘update’ en klik op ‘installeer’ om het proces te starten. Dien je een nieuwe kaart aan te kopen, dan kan dit in de menubalk onder het tabje ‘catalogue’. Selecteer vervolgens de gewenste mappen of kaarten en ga naar het betaalscherm. Na de betaling word je onmiddellijk terug geleid naar het update scherm.

updates renault navigatie
updates renault navigatie

Klik op ‘installeer’ en de map wordt op de USB kaart gezet.

12. Na voltooiing neem je de USB kaart uit de PC of laptop en steek je deze opnieuw in je R-link systeem van Renault.
13. Je krijgt onmiddellijk een pop-up scherm met de vraag om de updates te installeren. Klik op ‘Ja of yes’. Je krijgt melding wanneer de updates voltooid zijn. Je kan de USB kaart nu veilig verwijderen.

Voilà, zo eenvoudig kan het updaten van je navigatiesysteem zijn.

Bron (met voorbeeld video): Media Nav Renault, TOMTOM

Ook op ons onvolprezen forum kan u terecht met vragen over het updaten van uw Renault navigatie systeem en vele andere onderwerpen:

Avatar foto

Raphaella Goyvaerts

Ik ben een Wetenschapper die houdt van contentwriting over thema's die betrekking hebben tot navigatie, vastgoed, elektrische sigaretten, psoriasis, energie besparingen, kookthema's, natuur en veel meer.

Een gedachte over “Updaten van ingebouwd navigatiesysteem Renault

  • Ik heb in alle jaren van navigatiegebruik nog nooit zo’n slecht systeem mee gemaakt als deze R-Link van Renault/TomTom. Nu, eind juni 2024, is er ondanks diverse toezeggingen nog steeds geen update. Laatste versie V2022.06 en al meerdere keren problemen gehad in o.a. Albanië, Griekenland, Duitsland, Zwitserland en zelfs om de hoek thuis. Wat een waardeloos systeem. Jammer dat het vast zit in mijn Kadjar, zou hem het liefste weggooien.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *