zaterdag, november 23, 2024
Administratiekosten bekeuringNieuws

Administratiekosten bekeuring niet betalen (NL)

Bij de meeste bekeuringen komen er nog de zogenaamde adminstratie kosten bij. Tegen deze kosten is beroep niet mogelijk, tenminste volgens het schrijven wat bij de bekeuring komt.

Hoogleraar Recht & Bestuur Bernd van der Meulen vond het onredelijk dat je tegen een door de overheid genomen beslissing geen beroep kunt aantekenen, en besloot bij een bekeuring van 99 euro + 6 euro administratiekosten, alleen de 99 euro bekeuring te betalen.

Hierop kwam als sanctie een verhoging met 24,75 euro, welke ook niet door professor Van Der Meulen voldaan werd. Vervolgens kwam er nog eens 61,88 verhoging, alles met als doel de 6 euro administratiekosten te betalen. Daarna kwam er een dwangbevel, en ziedaar, de deur die de gang naar de rechter had afgesloten ging op deze wijze alsnog open.

Voor de rechter betoogde hij vervolgens dat het onacceptabel is dat er tegen een besluit van de overheid niet geprocedeerd kan worden.
Eerder had hij ook al met succes de strijd tegen het niet in beroep kunnen gaan afgesloten, maar het openbaar ministerie trok zich van de uitspraak niets aan en bleef op oude voet doorgaan.

Ook ditmaal ging de rechter mee met het betoog, met als extra vermelding dat een burger niet voor straf hoeft te betalen. Volgens het vonnis moet de boete prikkelen om niet in herhaling te vallen, en dat is geen dienst waarvoor betaald moet worden. Feitelijk wordt de boete als belasting gepresenteerd, waarvan de perceptiekosten, anders dan bij de overige belastingen, ook nog eens in rekening worden gebracht.
De 6 euro hoeft nu niet betaald te worden, en daarmee dus ook de incassokosten niet.

Sinds de vorige uitspraak is er eigenlijk sprake geweest van stelselmatige misleiding van de burger door het opebaar ministerie. Daardoor kan het mogelijk zijn dat burgers met dit vonnis in de hand het geld kunnen terugvorderen. Justitie als rechtshandhaver moet zelf ook aan het recht voldoen.

Wat cijferinfo voor de bedragen die er mee gemoeid zijn :
– 2010: 11 miljoen boetes
– 2011: 9.7 miljoen boetes

Bronnen : nu.nl , ad.nl , autoblog.nl 1, autoblog.nl 2

Ga jij nu nog administratiekosten bekeuring betalen ?

View Results

Laden ... Laden ...

spiegeltje vonnis:
Download eerste vonnis bmjvdmeulen vs justitie ic administratiekosten bij bekeuring
Download tweede vonnis bmjvdmeulen vs justitie ic administratiekosten bij bekeuring

3 gedachten over “Administratiekosten bekeuring niet betalen (NL)

  • okee… aldus niet betaald…. 5 minuten geleden ontving ik van de dames en heren van het cjib een brief op de mat met daarin een verhoging van 25 euro over de 6 euro administratiekosten die ik niet betaald had. Hoe nu verder te werk gaan?? Ik zou graag advies krijgen.. just in case de boel door mijn toch voet bij stuk houden enorm uit de hand gaat lopen…

    Beantwoorden
  • Parcours ‘van der Meulen’ blijven volgen. OM vat de beslissing van de rechter op als een individuele uitspraak, maar nergens in de uitspraak komt dat terug.

    Volgens de uitspraak van de rechter is er een fout in de wet, en die wet is van toepassing op iedereen, en niet alleen voor prof.drs. van der Meulen natuurlijk.

    Aan de hand van het vonnis (2maal zelfs) en het rechtsgelijkheid beginsel kan je bij het voorkomen voor de rechter met de uitgeprinte vonnissen in de hand argumenteren dat je je op die vonnissen en je rechtsgelijkheid beroept.

    Het OM zal dan argumenteren dat het vonnis persoonsgebonden was, maar dan kun je verzoeken of ze even willen aantonen waar dat dan in de uitspraak staat, en hoe het kan dat een wet voor de een niet en voor de ander wel van toepassing is.

    Het OM is weliswaar in hoger beroep gegaan, maar die uitspraak is nog niet gedaan, en kan nog best een tijd op zich laten wachten.
    Mocht je toch ‘willen’ betalen, doe dat dan absoluut onder protest. Vermeld dat er ook bij, zodat je het geld bij een positieve uitspraak (met rente) terug kunt vorderen.

    Je bent niet de enige die in het verweer is gekomen, kijk ook regelmatig even op flitsservice.nl , bijvoorbeeld deze link : http://bit.ly/I31TTK

    Beantwoorden
  • Uit de toelichting bij beschikking blijkt dat wanneer je de boete betaalt minus de administratiekosten daarmee wel de betaling van de administratiekosten zijn voldaan. Er blijft dus een restant van boete staan welke grond vormt om door te gaan met het sturen van verhogingen!
    Voorlopig lijkt de enige manier om de zelfde weg te gaan als de professor: stug niet betalen en het voor laten komen. (wel lastig wanneer je op Schiphol voor de douane staat!)

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *